Bombardementen op burgers: selfies om ‘STOP’ te zeggen

Handicap International, die aan de basis ligt van het internationale Verdrag tegen landmijnen, lanceert op dinsdag 12 september een internationale digitale campagne ‘Stop Bombing Civilians’ tegen bombardementen op burgers. De bedoeling is om binnen een jaar één miljoen handtekeningen te verzamelen. 

Vorig jaar stierven meer dan 32.000 burgers door explosieve wapens! Handicap International wil druk uitoefenen op staten om deze onaanvaardbare praktijk te stoppen en vraagt iedereen om daarbij te helpen. De ngo wil 1 miljoen handtekeningen inzamelen om staten op te roepen om een politieke verklaring aan te nemen voor een verbod op het gebruik van explosieve wapens in bewoonde gebieden.

Een selfie om bommen een halt toe te roepen

De organisatie roept ook alle mensen op om een STOP-selfie te nemen: een selfie met het woord ‘STOP’ op de hand geschreven om zo hun verzet aan te geven tegen deze onmenselijke praktijk. Ze kunnen deze foto’s op de sociale netwerken posten met de hashtag #StopBombingCivilians, en volgers en vrienden uitnodigen om de petitie te ondertekenen op de website www.stopdebommen.be.

Heel wat bekende gezichten namen al hun STOP-selfie, onder wie Rudi Vranckx, Tom Boon, Axelle Red, Goose, de Smurfen en vele anderen, en zullen deze morgen bij de lancering van de campagne posten. 

Geen onderscheid tussen burgers en strijders

Wie de dagelijkse actualiteit volgt, zou bijna gaan geloven dat bommen droppen op steden en mensen zomaar kan en bij oorlogvoering hoort. Geen onderscheid maken tussen burgers en strijders is echter onaanvaardbaar, benadrukt Handicap International. Volgens het internationaal humanitair recht (IHR) dienen oorlogvoerende partijen alle voorzorgen te nemen om de burgerbevolking te beschermen.

“De humanitaire gevolgen van het bombarderen van burgers zijn verschrikkelijk: vreselijke verwondingen met vaak amputaties tot gevolg, zware psychologische trauma’s, gedwongen ontheemding van bevolkingsgroepen, verwoesting van essentiële infrastructuren (ziekenhuizen, havens, bruggen enz.) en ontwrichte sociale en economische weefsels”, aldus Jean Van Wetter, algemeen directeur van Handicap International in Brussel.

Handicap International verzorgt de slachtoffers van explosieve wapens, organiseert voorlichtingscampagnes voor de bevolking over de gevaren van achtergebleven, niet-ontplofte explosieven en maakt deze onschadelijk. De organisatie doet ook aan advocacy en roept staten en de internationale gemeenschap op om het gebruik van explosieve wapens in woongebieden te stoppen.

Diana Vanderheyde

Persverantwoordelijke, Handicap International

Over Handicap International

Handicap International is een internationale niet-gouvernementele organisatie die zich inzet voor mensen met een handicap en andere kwetsbare personen in het Zuiden. De organisatie is vooral bekend voor haar strijd tegen landmijnen en clustermunitie: sinds drie decennia helpen we slachtoffers en lobbyen we voor een mijnenvrije wereld. Daarvoor kregen we in 1997, als medeoprichter van de Internationale Campagne tegen Landmijnen, de Nobelprijs voor de Vrede.

Neem contact op met

Gewijde-Boomstraat 44/1 1050 Brussel

[email protected]

www.handicapinternational.be