Skip to Content

Openluchtexpo ‘Gebombardeerd’ van Handicap International twee weken op de Bruul

Fototentoonstelling van Handicap International: 12 indringende portretten van overlevenden van bombardementen in Syrië.

De volgende twee weken kunnen alle passanten op de Bruul de foto-expo ‘Gebombardeerd’ bekijken. Met deze tentoonstelling wil Handicap International niet alleen het oorlogsleed aanklagen, maar ook de positieve verhalen van mensen die weer opstaan tonen.

Handicap International is een NGO die zich inzet voor mensen met een handicap en andere kwetsbare personen. De organisatie is vooral gekend van de strijd tegen landmijnen en clustermunitie, maar de focus beperkt zich niet enkel tot oorlogsslachtoffers. De organisatie maakt bovendien deel uit van de Mechelse Mondiale Raad.

Ook de stad spreekt zich in haar mondiaal beleid uit tegen oorlogsgeweld. Voorbeelden hiervan zijn de jaarlijkse deelname aan de ‘Dag voor de Vrede’ van de Verenigde Naties of Cities for Life tegen de doodstraf.

‘Gebombardeerd’

Vanaf vandaag is de fototentoonstelling ‘Gebombardeerd’ van Handicap International te bekijken in de Bruul. De tentoonstelling bestaat uit 5 kubussen die ’s avonds sfeervol verlicht worden. Op deze kubussen zijn een aantal portretten afgebeeld, enerzijds de gevolgen van bombardementen op burgers aanklaagt en tegelijk de moed van vrouwen, mannen en kinderen die hun toekomst opnieuw proberen op te bouwen toont. De organisatie kreeg hiervoor 500 euro steun van de stad, in het kader van het subsidiereglement sensibiliserende Noord-Zuid activiteiten in Mechelen.

Jean Van Wetter, algemeen directeur van Handicap International in Brussel, vertelt: “Tienduizenden Syriërs konden al bij Handicap International terecht voor kinesitherapie, protheses en ortheses of hulpmiddelen zoals rolstoelen en looprekjes, sinds het begin van onze interventie in het land. Onze teams in Syrië organiseren eveneens psychosociale- en sensibiliseringssessies. Dat de stad Mechelen begaan is met het lot van de Syrische vluchtelingen, wordt getoond door de subsidies die we vorig jaar van deze stad kregen voor de aankoop van protheses voor Syrische kinderen. We appreciëren deze steun enorm.”

Schepen Marina De Bie (Mondiaal Beleid) legt uit: “Het is sinds het begin van deze legislatuur nog meer onze ambitie om in te zetten op sensibiliserende activiteiten binnen ons mondiaal beleid. Het is belangrijk dat de Mechelaars zich bewust worden van de problematiek waar de organisaties in de Mondiale Raad rond werken, maar ook dat ze kunnen ontdekken wat deze organisaties op het terrein doen. Deze tentoonstelling toont aan dat deze werking voor individuele mensen net die de steun kan zijn die hen opnieuw een positief perspectief voor de toekomst kan bieden.”

Schepen Walter Schroons (Financiën en Sport) vult aan: “Een tentoonstelling die ons de verhalen brengt van mensen die leven in Syrië, over mensen die leven in oorlogsgebied, is zeer waardevol.  Het gaat om verhalen van mensen die in zeer moeilijke omstandigheden toch weer steeds opnieuw de moed vinden om weer op te staan en te werken aan hun toekomst. Het is iets waar wij ons aan kunnen optrekken wanneer wij het eens een keer wat moeilijker hebben.”

Praktisch

De tentoonstelling staat vanaf 9 november aan Bruul 52 (voor de Onze-Lieve-Vrouw-van-Leliëndaalkerk) en dit nog tot en met 22 november. 

Contacteer ons
Over Handicap International

Handicap International is een internationale niet-gouvernementele organisatie die zich inzet voor mensen met een handicap en andere kwetsbare personen in het Zuiden. De organisatie is vooral bekend voor haar strijd tegen landmijnen en clustermunitie: sinds drie decennia helpen we slachtoffers en lobbyen we voor een mijnenvrije wereld. Daarvoor kregen we in 1997, als medeoprichter van de Internationale Campagne tegen Landmijnen, de Nobelprijs voor de Vrede.

Handicap International
Gewijde-Boomstraat 44/1
1050 Brussel