Winnaars Design with a Heart 2017 bekend

Winnaars Design with a Heart 2017 bekend

Woensdag 9 augustus 2017 — Handicap International heeft vandaag voor de veertiende jaar op rij handige uitvindingen, die het leven van kinderen en volwassene met een handicap verbeteren, beloond. Dit jaar stemde het publiek massaal op de ‘potjeshouder’ van ergotherapeute An-Sofie uit Leuven, die met de publieksprijs gaat lopen. 

Dit jaar werden een tiental uitvindingen opgestuurd en beoordeeld door een vakjury. Deze specialisten selecteerden vier uitvindingen in de volgende categorieën:

  • DAGELIJKS LEVEN: AN-SOFIE VANDENBERGHE, ergotherapeute uit Leuven, maakte een handige potjeshouder met antisliplaag, waar potjes van verschillende groottes mooi in blijven rechtstaan, voor mensen die slechts één hand kunnen gebruiken.
  • WERK: FRANK GENAR, uit Hove, bouwde voor zijn vrouw Ingrid een gewone klantenstoel om tot een elektro-hydraulische kapperstoel die ze kan bedienen vanuit haar starolstoel.
  • VRIJE TIJD: MICHÈLE ROUGE en haar collega’s van AP³ Plouf, uit Rixensart, kwamen op het idee om twee ‘klassieke’ duikpakken uit de sporthandel te verknippen en er grote ritsen in te naaien: aan de schouders, aan het kruis en over de volledige lengte langs één kant, zodat het pak volledig open kan en een persoon met een meervoudige beperking het gemakkelijk kan aantrekken vooraleer het wordt dichtgeritst.
  • SCHOLEN: De 13-jarige OLIVIER CATFOLIS, uit Duffel, ontwikkelde een slimme app voor zijn dove oom. De applicatie registreert gesprekken en “vertaalt” deze via spraakherkenning naar geschreven tekst op een scherm.

Publieksprijs

Ook het publiek mocht zijn favoriet kiezen. 1799 mensen stemden op de ‘potjeshouder’ van ergotherapeute An-Sofie Vandenberghe uit Leuven. De ‘Read My Voice’ applicatie van Olivier Catfolis haalde ook veel stemmen, namelijk 1545.

14 jaar

Al 14 jaar beloont de wedstrijd 'Design with a Heart' van Handicap International ouders, partners en begeleiders die uitvindingen hebben bedacht voor zichzelf, vrienden of familieleden met een beperking en die hun leven verbeteren.

De jury en de prijzen

Dit jaar ontving Handicap International een tiental inzendingen. De winnaars werden zoals altijd gekozen door een team van specialisten: verplegers, ergotherapeuten, vertegenwoordigers van Handiscoop, Plus Magazine, Brico, Dobbit en Handicap International. De winnaars krijgen elk een waardebon van 250 euro van BRICO. Doe-het-zelf magazine Dobbit en het tijdschrift Plus Magazine geven de winnaars een jaarabonnement cadeau.

Elektro-hydraulische kappersstoel

Potjeshouder

Read My Voice-app

Ritsbaar duikpak

De winnaars van Design with a Heart 2017 © Frédéric Pauwels
Michèle Rouge en haar ritsbaar duikpak © Frédéric Pauwels
An-Sofie en haar potjeshouder © Frédéric Pauwels
Frank en Ingrid met de elektro-hydraulische kapperstoel © Frédéric Pauwels
Prijsuitreiking Design with a Heart © Frédéric Pauwels
Prijsuitreiking Design with a Heart © Frédéric Pauwels
Prijsuitreiking Design with a Heart © Frédéric Pauwels
Prijsuitreiking Design with a Heart © Frédéric Pauwels
Prijsuitreiking Design with a Heart © Frédéric Pauwels
Prijsuitreiking Design with a Heart © Frédéric Pauwels